Reklamı Geç
amazon avcılar reklam

Başkan Ferda Ergün: “Biz üretmezsek Türkiye aç kalır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Ferda Ergün: “Biz üretmezsek Türkiye aç kalır”
Çiftçinin bankalara ve tarım krediye borçlu olduğunu söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Türkiye’deki tarımsal üretimin yüksek oranda düşeceğini vurguladı. Başkan Ergün, “Ürünlerin ekim zamanı geldi, ekim yapılan yerlerde gübresiz ekim yapıldı. Üst gübreleme yapacak üretici kara kara düşünüyor” dedi.

Dünya genelinde tartışılan gıda kriziyle ilgili birçok ülke tedbirlerini her geçen gün artırıyor. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar dolayısıyla ülke genelinde çiftçiler tarımı bırakmaya hazırlanıyor.

GIDA KRİZİ KAPIDA

Türkiye’nin 2000’li yıllardaki krizlerin çok daha ilerisinde bir krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, dünya genelinde gıda krizinin kapıda olduğunu savunarak “Biz üretmezsek Türkiye aç kalır” dedi.

“Çiftçi girdi maliyetlerine artık dayanamıyor. Anadolu üreticisi 3 yıldır fedakarlık gösterdi” diyen Başkan Ferda Ergün, “Maliyetler çok yükseldi. Üretici nasıl ekim yapacağını düşünüyor. Ben de bir çiftçi olarak aynı şeyleri düşünüyorum. Mazot 25 TL, gübrenin çuvalı 800 TL. Bu rakamlarla üretimin gerçekleşmesi mümkün değil. Üretim olsa bile hasat sonrası vatandaşın buna ulaşması bu şartlarda imkânsız görünüyor. Çiftçimiz bankalara ve tarım kredilere borçlu durumda. İşin akıbeti hüsran” ifadelerini kullandı.

“DEVLET GEREKENİ YAPMALI”

Çiftçinin üretim maliyetlerinin saha ekipleriyle birlikte gerekli görüşmeler sonucu tek tek değerlendirilerek hesaplanması gerektiğini belirten Başkan Ergün, “Üretim ile ilgili kalemlerde somut bir indirim yapılmaz ise çiftçi boş toprağına geri dönmez. Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olduğu sözleri de hayal olur. Pandemi ve iklim şartlarındaki değişiklikler, girdi maliyetlerindeki artış çiftçiyi üretemez hale getirdi. Ürünlerin ekim zamanı geldi, ekim yapılan yerlerde gübresiz ekim yapıldı, üst gübreleme yapacak üretici kara kara düşünüyor. ‘Topraklarımız verimli, adam diksen adam yetişir. Mazotun yarısı sizden yarısı bizden’ diyenler çiftçilerin bu haykırışlarına sessiz kalıp, kulak vermedikçe açlık ile mücadele etmek zorunda kalacağız. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye ve tüm vekillerimize çiftçilerimiz adına sesleniyorum; Bize destek olun, üretmeden tüketmek olmaz. Devlet gerekeni yapmalı” diye konuştu.

Stratejik öneme sahip bazı ürünlerde ‘Ek Girdi Desteği’ uygulanacağı açıklandı. Üreticiler aynı desteğin fındık için de uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Anahtar Kelimeler:
Yola fırlayan sürücü hayatını kaybettiÖnceki Haber

Yola fırlayan sürücü hayatını kaybetti

Terme'ye 3 yeni okul müjdesiSonraki Haber

Terme'ye 3 yeni okul müjdesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!