YILDIZLAR HOLDİNG 19 MAYIS

Başkan Şahin’den Sert Çıkış: “İnşaat ekonomisi iflas etti, çöküş kaçınılmaz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Şahin’den Sert Çıkış: “İnşaat ekonomisi iflas etti, çöküş kaçınılmaz”
İnşaat sektörünün iflas ettiğini dile getiren TEGİAD Başkanı Ahmet Şahin, yaşanan ekonomik sorunları ‘bir devrin sonu’ olarak değerlendirerek ekonomik politikaların düzetilmesi gerektiğini savundu.

Türkiye genelinde 3 yıldır süre gelen bir ekonomik kriz olduğunu ve bu krizin her sektörde olduğu gibi inşaat sektörünü de derinden yaraladığını aktaran Terme Genç İş Adamları Derneği (TEGİAD) Başkanı Ahmet Şahin, vatandaşların dövizdeki yüksek dalgalanmaların etkisini hissetmeye başladığını ve tepki gösterdiğini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün iflas ettiğini yaptığı açıklama ile gözler önüne seren Başkan Ahmet Şahin, “Uyarılarımıza rağmen yıllardır betona yatırımı ekonomik kalkınma olarak milletimize dayatan anlayış artık iflas etmiştir. Çünkü bu dayatmanın ardındaki tüm argümanlar artık kullanılamaz hale geldi. En küçük esnaftan en büyük esnafa kadar her kesim AK Parti’nin iflas politikalarının altında kalmıştır. Bunun en belirgin örneği, inşaat sektöründeki fiyat artışlarıdır. Her ne kadar birileri ‘Dolarla mı maaş alıyorsunuz?’ diye gülerek açıklamalarda bulunsa da doların inkar edilemez yansımasını tüm halkımız hissetmeye başlamıştır” dedi.

İnşaat ekonomisindeki bu tabloyu ‘bir devrin sonu’ olarak niteleyerek iktidar politikalarını eleştiren Başkan Şahin, dövizdeki etkinin yanı sıra pandemiyle mücadele kapsamında da destekleme konusunda esnafın yalnız bırakıldığını söyledi.

“YÜZDE 120’YE VARAN ARTIŞA KARUN BİLE DAYANAMAZ”

İnşaat sektöründeki zam oranlarını belirten Başkan Şahin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bugün esnafımıza destek diye dayattıkları, yutturdukları yardımın hiçbir anlamı olmadığını tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründen de anlayabiliyoruz. 2020 Mayıs ayında 3.240 Lira olan inşaat demiri yüzde 120 artış ile 7.170 Lira seviyesine kadar çıkmıştır ve artış durdurulamamaktadır. Keza 0.90 Lira olan bims tuğla 2020 Mayıs ayına oranla yüzde 80 artışla 1.55 Lira olmuştur. Yine bir başka örnek vereyim: C25 hazır beton 2020 Mayıs ayında 150 Lira iken yüzde 90 oranında zamlanarak bugün 280 Lira seviyesinde seyretmektedir. Daha 3 kalem malzemedeki zam oranları içimizi karartırken diğer inşaat ürünlerini hesaba dahi katmıyoruz. Yüzde 120’ye varan artışa Karun bile dayanamaz.

“SEBEBİ İŞ BİLMEZ YÖNETİCİLER”

Gelelim mobilya sektörüne. Bir tabaka sunta 2020 Mayıs ayında 180 Lira’dan satılıyorken, şu an 330 Liraya bile bulamaz hale geldik. MDF dediğimiz mukavemetli malzeme ise Mayıs 2020’de 185 Lira iken bugün yüzde 80 seviyesinde bir artış ile 325 Liraya satılmaktadır. Bu rakamlarla ne yüklenicilerin ne de müşterilerin arz talep dengelerini korumaları mümkün değildir. İnşaat ekonomisi ile başlayan çöküş, gıda ile hızlıca devam etmektedir. ‘Dolarla mı maaş alıyorsun’ diye insanların aklıyla alay edenler bu rakamların artışına sebep olan iş bilmez yöneticilerdir.”

ÇÖKÜŞ KAÇINILMAZ

Piyasa fiyatlarına kimsenin dayanma gücü olmadığını belirten Başkan Şahin, “Yıllarca uyardık. Kendimiz için değil çocuklarımız için uyardık. Beton ekonomisinin çökeceğini, altında kalacağımızı bas bas bağırdık. Karabasan gibi boğazımıza çökenler sesimizi duymak istemedi. İşte bugün o betonun altında bütün Türk milleti kalacaktır. Bu anlamda çöküşün kaçınılmaz olduğunu çok net olarak görebiliyoruz. 20 yıllık dayatılan kağıttan ekonomi artık suya düşmüştür. Allah hepimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Samsun için aşı uyarısı!Önceki Haber

Samsun için aşı uyarısı!

Terme'de okullar yüz yüze eğitime hazırSonraki Haber

Terme'de okullar yüz yüze eğitime hazır

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!