YILDIZLAR HOLDİNG 19 MAYIS

Fındıkta kozalak tehlikesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta kozalak tehlikesi
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, fındıkta orta ve yüksek kesimlerde etkili olan zirai don olayı sonrasında fındıkta kozalak akarı tehlikesinin başladığını açıkladı. Kozalak akarı ile mücadelenin yapılmadığı noktalarda yüzde 70’e varan zarar ortaya çıkıyor.

Karadeniz bölgesi üreticilerinin temel geçim kaynaklarından fındıkta zarar her geçen gün devam ediyor. Mevsim normallerinin çok altında seyir eden hava sıcaklıkları nedeniyle fındıkta zirai don olayı gerçekleşmişti. Zirai don olayından dolayı zaten fındığın büyük zarar gördüğünü belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, üreticilerin fındıkta kozalağa karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kozalak akarının yüzde 70’e varan zarara neden olabileceğinin altını çizen Başkan Ferda Ergün, “Halk arasında ‘drakula’ olarak bilinen ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türünün istilasının ardından bu sefer de kozalak akarı ile fındıkta tehlike çanları çaldı. Kozalak akarı özellikle bu yıl ciddi oranda arttı. El ile toplama ve ilaçlı şekilde kozalak akarına karşı örnek mücadele başlatıldı” dedi.

BU YIL DAHA YOĞUN

Fındık üreticisinin mahsulüne iyi bakım yapması gerektiğini ve fındığa zararlı etkenlerle zamanında mücadele etmesi gerektiğine dikkati çeken Başkan Ergün, “Üretici mahsulüne gübreyi, ilacı zamanında vermeli ki verim artsın. Her geçen gün çeşitli sorunlarla yüzleşen üreticinin gündeminde zirai don olayından sonra kozalak akarı var. Ayrıca yapılan çalışmalar neticesinde geçmiş yıllara göre bu yıl kozalak akarı yoğun görülüyor. Üreticimiz mümkün oldukça bu mücadelesini mekanik şekilde (el ile toplama) sağlamalı. Mekanik toplamanın mümkün olmadığı noktalarda kimyasal mücadelenin yapılması gerekiyor. Terme Ziraat Odası tarım danışmanları konu ile ilgili arazi kontrollerini yaparak üreticileri mekanik ve kimyasal mücadele konusunda bilgilendirdiler” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ UYARI

Kozalak akarının ile mücadele edilmediği takdirde rekoltede ciddi düşüş yaşanacağını ifade eden Başkan Ferda Ergün, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Geçmiş yıllardaki tecrübelerimiz kozalak akarının yüzde 30 ile yüzde 70'e varan hasarlara neden olduğunu gördük. Mücadele yapmadığımız taktirde gelecek sezonda rekolteyi son derece olumsuz yönde etkileyecek. En kısa sürede mutlaka mücadelenin başlaması lazım. 10 Mayıs’a kadar mücadelenin yapılması gerekiyor.”

Anahtar Kelimeler:
Terme’de peş peşe gelen 2. intihar olayıÖnceki Haber

Terme’de peş peşe gelen 2. intihar olayı

Meclis üyesi Aydın Ekiz hayatını kaybettiSonraki Haber

Meclis üyesi Aydın Ekiz hayatını kaybett...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!