Reklamı Geç
amazon avcılar reklam

Fındıkta yine yanıltma çabası!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta yine yanıltma çabası!
Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyve Konseyi (INC) Türkiye'nin 2022 yılı fındık rekoltesini 760 bin ton olarak açıkladı. Açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Temmuz ayında gerçekleştirilecek rekolte çalışmaları öncesinde yapılan açıklamalar fındık üreticisine ihanettir” dedi.

Her yıl düzenli olarak değişik ülkelerde yapılan ancak son iki yıldır pandemi nedeniyle online yapılan kongre bu yıl Dubai’de yapıldı. Kongrede Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi’nce (INC) fındık üreten ülkelerin toplam rekoltesi 1 milyon 255 bin 700 ton olarak açıklandı. Bunun 760 bin tonu ise Türkiye’den olduğu açıklandı.

FİYATLARI DÜŞÜK TUTMA ÇABASINDALAR

INC’nin Mayıs ayında yaptığı rekolte açıklamasının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Bölgemizde hasat zamanına 2,5 aydan daha fazla bir zaman olmasına rağmen ve henüz rekolte çalışmaları yapılmamışken Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyve Konseyi’nin (INC) Türkiye 2022 sezonu fındık rekoltesini 760 bin ton olarak açıklamasını gerçekçi bulmuyoruz. İhracatçılar rekolteyi yüksek tutarak fındık fiyatını düşük tutma çabasındadırlar. Böylelikle hem fındığın taban fiyatı düşük olacak hem de TMO’nun elindeki fındığı düşük fiyata alacaklar” ifadelerini kullandı.

REKOLTEYİ ETKİLEYECEK!

“Temmuz ayında yapılacak rekolte çalışmaları öncesinde yapılan açıklamalar fındık üreticisine ihanettir” diyen Başkan Ferda Ergün, “Hasat zamanına 2,5 ay var ve bu zaman zarfında doğal afet ya da zararlılardan dolayı rekolte düşebilir. Ayrıca artan gübre, ilaç, mazot fiyatları da dikkate alınırsa, bu yıl çoğu üretici bahçesine, tarlasına gübre ve ilaç atamadı. Bu durum rekolteyi etkileyecektir” diye konuştu.

Terme Ziraat Odası tarım danışmanları tarafından gerçekleştirilen bahçe kontrollerinde özellikle yerli çeşitlerde gözle görülür verim düşüşünün tespit edildiğini söyleyen Başkan Ergün, çakıldak ve Yomra çeşitlerinde de meyve oluşumunda azalma görüldüğünü kaydetti.

FİYAT BEKLENTİSİ 50 – 60 TL

Fındık üreticilerinin çeşitli algı mekanizmaları tarafından her yıl manipüle edildiğini vurgulayan Ferda Ergün, “Devlet büyüklerimizden fındık üreticisine sahip çıkmalarını, üreticiyi tekelci firmaların ve işbirlikçilerinin eline bırakmamasını istiyoruz. TMO’nun da hasat öncesinde fındık fiyatını en az 50-60 TL bandında açıklamasını bekliyoruz. Tüm üreticilerimize bol, bereketli ve hayırlı hasatlar diliyorum” dedi.


Şafak vakti ‘Müsilaj Operasyonu’Önceki Haber

Şafak vakti ‘Müsilaj Operasyonu’

Terme’de tırda korkutan sızıntı!Sonraki Haber

Terme’de tırda korkutan sızıntı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!