YILDIZLAR HOLDİNG 19 MAYIS

Samsun’da Çeltik Üretimi Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Çeltik Üretimi Artıyor
Türkiye’de 2019 yılı verilerine göre 1 milyon 264 bin 190 dekar alanda 1 milyon ton çeltik üretimi gerçekleştirildi. Aynı verilere göre Samsun ise, 184 bin 357 dekar alanda toplam 137 bin 69 ton çeltik üretimi gerçekleştirerek Türkiye’de ikinci sırada yerini aldı.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi olarak değerlendirilen korona virüs ile etkin mücadelenin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görev ve sorumluluklarının aksatılmadan yürütülmesinin, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasının ve gıda arz güvenliğinin korunmasının büyük önem arz ettiğini belirten Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un çeltik üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin ve gıda arzının sağlanması amacıyla ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak, bu kapsamda yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı” kapsamında Samsun’da çeltik üretiminin geliştirilmesinin hedeflendiği kaydeden Müdür Sağlam, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı kapsamında yürütülen Samsun İli Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi ile yüzde 75’i Bakanlık yüzde 25’i üretici katkı payları ile karşılanan Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam ve 19 Mayıs İlçelerinde ilave çeltik ekimi yapacak üreticilere 126 bin 010 kg çeltik tohumluğu dağıtımı yapılmış ve ekimler gerçekleşmiştir. Neticede 6 bin 300 dekar ilave çeltik üretim alanı oluşturmayı hedeflediğimiz proje ile 184 bin 357 dekar olan üretim alanımızı hedefleri de aşarak 196 bin 071 dekara çıkarmayı başarmış bulunuyoruz.

Yine damlama sulama ile çeltik üretimi yapacak üreticilere öncelik verdiğimiz proje ile Bafra’da 600 dekar damla sulama, 286 dekar yağmurlama sulama ile çeltik üretimine başlanmış olup; su ve toprak kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayacak olan bu adım aynı zamanda ilimiz çeltik üretim alanlarının daha da artacağının sinyallerini bize vermektedir.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hedefimiz; korona virüs sürecini ülkemizde gıda arzını en az etkileyecek biçimde yönetmek, üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 75 olan çeltik üretimini toprak, iklim ve sulama imkânları elverişli olan Samsun’da artırmak. Su ve toprak kaynaklarının daha doğru kullanımını sağlamak adına damlama sulama ile üretimi yaygınlaştırmak ve bu sayede Samsun çiftçisinin gelirini yükseltmektir.

Bu hedefleri gerçekleştirme yolunda emeği geçen değerli üreticilerimize, sektör paydaşlarına ve Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
Düğün dönüşü baba ve oğluna araba çarptıÖnceki Haber

Düğün dönüşü baba ve oğluna araba çarptı

Alkollü sürücü polisten kaçtı kaza yaptıSonraki Haber

Alkollü sürücü polisten kaçtı kaza yaptı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!