YILDIZLAR HOLDİNG 19 MAYIS

Sulama Kanalı Projesi "26 Yıllık Yılan Hikayesi"ne Döndü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sulama Kanalı Projesi "26 Yıllık Yılan Hikayesi"ne Döndü
Çarşamba Ovası’nın Sulama ve Drenaj Projesi’nin 26 yıldır geciktirildiğini ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Bu durum bölge çiftçimizin selden ve kuraklıktan yoğun bir şekilde etkilenmesi sonucunda ciddi maddi ve manevi zarara uğramasına yol açmaktadır” dedi.

Çarşamba Ovası’na projelendirilen ve çeyrek asırdır tamamlanamayan sulama kanalı projesiyle ilgili Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Samsun siyasetçilerine seslenerek, “Çiftçiyi daha fazla mağdur etmeyin” dedi.

26 Yılda Tamamlanamadı!

Samsun’da 26 yıl önce yapılması planlanan sulama kanalları projesi başlatılmasına rağmen 26 yıl boyunca çeşitli nedenlerle bölgemizi de etkileyen projenin bitirilemediğini aktaran Başkan Ferda Ergün, “Bu durum bölge çiftçimizin selden ve kuraklıktan yoğun bir şekilde etkilenmesi sonucunda ciddi maddi ve manevi zarara uğramasına yol açmaktadır. Çiftçinin emeğinin boşa gitmemesi için geciken Çarşamba Ovası’nın Sulama ve Drenaj Projesi’nin acilen bitirmesi gerekmektedir. Bir yıl önce yaşanan iki büyük selden ve bu sene de sulama kanalları olmadığı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı meydana gelen kuraklıktan tarlalarını sulama imkânı olmayan üreticilerimizin ürünleri büyük oranda zarar gördü. Üretici bu sene ektiği ve diktiği yazlık ürünlerden kuraklık nedeniyle yine zarar etti. Bölgemizdeki sulama kanalı projesinin üstüne titremesini ve bir an önce sulama kanalı projesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Bafra’da Benzer Proje 15 Yılda Tamamlandı

Küresel ısınmayla beraber mevsimlerde gözle görülür şekilde değişim olduğunu ve bu mevsimsel değişikliğin üretici için büyük tehdit olduğunu vurgulayan Başkan Ferda Ergün, siyasetçilere “Devlet 26 yıldır sulama projesini nasıl bitiremiyor? Hangi siyasi ayak bu işe yol vermiyor?” sorularını sordu.

Çarşamba Ovası Sulama ve Drenaj Projesi’nin Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesinin 1995 yılında verilerek çalışmalara başlandığını anımsatan Başkan Ferda Ergün, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Proje kapsamında Terme, Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerimizde tarım alanlarına sulama suyu temini ve sel afetinin önlenmesi amaçlanmıştır.  Projenin bugünkü halinde sulama suyu verilmediği sadece drenaj ve köprülerin yapıldığı görülmekte sonuç olarak projenin 26 yıl boyunca yarısının bile tamamlanmadığı ortaya çıkmaktadır. Artan küresel ısınma ve iklim değişikliğinden bölgemizde etkilenmektedir. Son yıllarda yaşanan sel ve kuraklık olayları sonucu çiftçilerimiz ciddi maddi ve manevi zarara uğramıştır. Bu nedenlerle Çarşamba Ovasının Sulama ve Drenaj Projesi bölgemiz tarım ekonomisi açısından daha fazla önem arz etmektedir. 26 yıl boyunca ihalesi tekrar tekrar verilip el değiştiren firmaların işi tamamlamadığı kaynakları doğru kullanmadığı görülmektedir. Aynı projenin bir benzerinin Bafra’da 15 yıl gibi kısa bir sürede bitirildiği bilinmektedir. Bu nedenle projenin daha fazla atıl durumda bırakılmadan bölge üreticisinin hizmetine kısa sürede açılması çiftçi mağduriyetinin giderilmesi ve tarımsal üretimin artması açısından büyük önem arz etmektedir.”

Anahtar Kelimeler:
Termeli Uzman Çavuş İntihar EttiÖnceki Haber

Termeli Uzman Çavuş İntihar Etti

Yaşamına son veren uzman çavuş Terme’de toprağa verildiSonraki Haber

Yaşamına son veren uzman çavuş Terme’de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!