YILDIZLAR HOLDİNG 19 MAYIS

Başkan Ferda Ergün: “OSB yapılırsa Terme’de hayvancılık tehlikeye girer”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Ferda Ergün: “OSB yapılırsa Terme’de hayvancılık tehlikeye girer”
Terme’ye yapılması planlanan tarıma dayalı ihtisas (sera) OSB için Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, proje yerinin uygun olmadığını ve projenin hayata geçmesiyle ilçedeki hayvancılık sektörüne büyük bir baltalama yapılacağını kaydetti.

Terme’nin Ahmetbey Mahallesi’nde bulunan 2 bin dönüme yakın alana sahip merada Tarıma dayalı ihtisas (sera) OSB için çalışmalara başlandı. Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın proje hakkında kamuoyu ile bilgi paylaşmasının akabinde açıklamalarda bulunan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, meraya yapılacak herhangi bir sanayi yatırımının bölgedeki hayvancılığa büyük bir baltalama yapacağını belirtti.

Ahmetbey Merası’nın Tarım Bakanlığı eliyle ıslah edilmiş bin 800 dönüm araziye sahip bölgedeki sayılı büyük meralardan olduğunu ve alanda 368 dönümlük bir kısmın ise maliye arazisi olduğunu kaydeden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Bu bölgedeki tarım tarihine baktığımızda arazilerin küçültülmesiyle beraber tarımın yetersiz olduğu ve akabinde meradan faydalanılarak hayvancılığa geçiş yapıldığı görülmektedir” dedi.

BİN 735 BÜYÜKBAŞA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Ahmetbey merası, Ahmetbey, Çay, Fatih ve Yalı Mahallelerinde hayvancılık yapan üreticilere ev sahipliği yapıyor. Bölgede yapılan hayvancılık dolayısıyla böyle bir meranın ihtiyaç olduğunun altını çizen Başkan Ferda Ergün, “Ahmet Bey Mahallesi'nde toplam bin 91 adet, Çay Mahallesi'nde toplam 326 adet, Fatih Mahallesi'nde toplam 631 adet, Yalı Mahallesi’nde toplam 687 adet sığır - manda varlığı bulunmaktadır. Ayrıca bu merada sayısı bilinmeyen yılkı atları da yaşamaktadır. Hayvan sayısı dikkate alındığında bu meranın ismi geçen mahalleleri için ne kadar önemli olduğu anlaşılır” diye konuştu.

(TERME AHMETBEY MERASI)

BİR HAYVANA 10 DÖNÜM GEREKİYOR

Hayvan yemlerinin ithal edildiği ve yem fiyatlarının her geçen gün sürekli arttığını göz önünde bulunduran Başkan Ferda Ergün, “Hayvan beslenmesinde bu meranın ne kadar değerli olduğu aşikardır. Ahmetbey Mahallesi'nde tarım arazilerinin bölünerek küçülmesiyle beraber çiftçiler tamamen hayvancılığa yönelmiştir. Özellikle manda yetiştiriciliğinin artırılması amacıyla devletin destek vermesi, manda yetiştiriciliği açısından meranın önemini daha da artırmıştır. Hayvan yetiştiriciliğinde bir büyük baş hayvanın beslenmesi için yıllık 10 dönüm arazi gerekmektedir. Ahmetbey ve çevre mahallelerdeki 2 bin 735 olan toplam hayvan sayısı dikkate alındığında Ahmetbey merasının bile yetersiz geldiği görülmektedir” dedi.

Mera ve çevresinde bulunan doğal sazlık ve bataklık alanların kanatlı yaban hayvanların göç güzergahı üzerinde bulunduğunu ifade eden Başkan Ergün, tarıma dayalı OSB ile yaban hayvanlarının göç güzergahının değişeceğini ve bölgedeki popülasyonun tehlikeye girerek hayvan ölümlerinin artacağının altını çizdi.

Çiftçilik faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasında bitkisel ve hayvansal üretim maliyetleri, doğal dengenin bozulması, kuraklık ve özellikle pandemi gibi zor şartların etkisinin azalması gerektiğini savunan Ergün, “Üretimin devamlılığı için çiftçiler farklı şekillerde daha çok desteklenmelidir. Aksi takdirde çiftçiler üretimi bırakacak ve birkaç yıla kalmaz açlıkla yüz yüze kalacağız” dedi.

YATIRIMIN YANINDAYIZ AMA…

Terme’nin hizmet projeleri ve yatırımlarla ismini duyurması gerektiğini vurgulayan Ferda Ergün, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Termemize yatırım yapılması, ilçemizin adının gelişmişlikte üst sıralarda yer alması tabi ki gönlümüzden geçiyor. Yatırımlara hep destek verdik her zamanda destek vereceğiz. Ancak bu ve bunun gibi yatırım projeleri planlanırken öncelikle üretim faktörleri dikkate alınmalıdır. Mera bölgesi deniz seviyesinde olduğundan taban suyu seviyesi yüksektir ve aşırı yağışlı zamanlarda sel basmaları gerçekleşmektedir. Fiziki ortamı bu şekilde olan bir alana sanayi tesisinin inşası tehlikelidir, tedbirleri alınmadığı takdirde de boşa yatırımdır. Bir üretici birliği olan Terme Ziraat Odası Başkanı olarak özellikle hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bir alan olması nedeniyle Ahmetbey merasının tamamına ya da bir kısmına OSB yapılmasının uygun olmadığını düşünmekteyim.”

(TERME ZİRAAT ODASI BAŞKANI FERDA ERGÜN)

Anahtar Kelimeler:
Terme’de otomobil minibüse çarptı: 4 yaralıÖnceki Haber

Terme’de otomobil minibüse çarptı: 4 yar...

Terme’de acı ölümSonraki Haber

Terme’de acı ölüm

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!