Reklamı Geç
Zeynep bastik reklam

Siyasi parti ilçe başkanları asgari ücreti değerlendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasi parti ilçe başkanları asgari ücreti değerlendirdi
Asgari ücrete 1 Temmuz itibariyle yüzde 30 ara zam yapıldı. Ara zamla birlikte asgari ücret net 5 bin 500 TL’ye yükseldi. Terme’deki siyasi parti başkanları asgari ücrete yapılan zammı değerlendirdi.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Ofisi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’muz çalışmalarını yaptı, emekçilerimizi enflasyona karşı dün koruduğumuz gibi bugün de koruyacağız” dedi.

Terme’deki siyasi parti ilçe başkanları asgari ücretteki artışı değerlendirerek Terme Vizyon Gazetesi’yle paylaştı.

“EMEKÇİYİ VE İŞVERENİ EZDİRMİYORUZ”

Tüm dünyayı etkileyen global krize değinen AK Parti Terme İlçe Başkanı Mümin Osman Ertan, “Önceki aylarda asgari ücrette ara zam yapılacağını vurgulayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte komisyonda alınan karar doğrultusunda asgari ücrete 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan yüzde 30 oranında ara zammı gerçekleştirdi. Enflasyon karşısında işçimizi, emekçimizi ve işverenimizi ezdirmemeye devam ediyoruz. Görüyoruz ki ara zammı işveren ve çalışanlar memnuniyetle karşılamışlardır. Elbette ki vatandaşlarımız en iyisine layıktırlar. Ancak pandemi sonrasında tüm dünyayı sarsan global bir ekonomik kriz var. Bu krize bağlı olarak her geçen gün emin adımlarla daha da büyümeyi hedefleyen ülkemiz için Cumhurbaşkanımız ve AK Parti ailemiz kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

“ANLIK MÜDAHALELER ÇÖZÜM DEĞİL ÇÖKÜŞÜN TEMELİDİR”

Türkiye’deki son 20 yıllık alım gücüne dikkati çeken CHP Terme İlçe Başkanı İbrahim Yavuz, 2000 yılında bir asgari ücretle 13 gram altın, 2010 yılında 10 gram altın ve günümüzde ise 5 gram altın alınabildiğini vurgulayarak, “Yoksullaştırdıkları işçimiz daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyor. Ülkemizde çalışanların yüzde 50’sinden fazlası asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Ülkemiz için asgari ücret bir taban değil, temel geçim kaynağı haline gelmiştir. Acı reçete asgari ücretle geçinen vatandaşlara kesilmemelidir. Açlık sınırının altına mahkûm edilen emekçi refaha ermelidir. Asgari ücrete sadece zam yetmez. Asgari ücretliden vergide alınmamalıdır. Öte yandan asgari ücretin yükselmesiyle enflasyon yükselirken, toplumumuzun alım gücü ise her gün düşmektedir. Özelleştirmeler, temelsiz kaynaklar ve bir takım garantinörlükle birlikte üretmeden tüketen topluma dönüştük. Unutulmamalıdır ki kendi öz kaynaklarını üretmeden tüketen toplumlar her zaman kaybetmeye mahkûmdur. Ekonomide yapılan hamleler anlık müdahalelerden ibarettir, bu bir çözüm değil çöküşün temelidir. Bu bağlamda asgari ücrete yapılan zammı değersiz buluyor, her sektördeki ortalama 4 katı bulan enflasyonun kontrol altına alınarak stabilizesinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde bu kadar kötü yönetilen ve uzun süren bir ekonomik kriz görmemiştir. Tek adam rejiminin ülkemize, milletimize verdiği zarar bir asra bedeldir” ifadelerini kullandı.

“MİLLET CANI PAHASINA ÇALIŞIYOR AMA REFAHA ERİŞEMİYOR”

Sene başında yapılan asgari ücret zammının eriyerek yetersiz kaldığını ifade eden İYİ Parti Terme İlçe Başkanı Ata Sefer Ayyıldız, “Her sene başında hesaplanan asgari ücret, enflasyon sebebiyle eriyip gidince 2022 yılında ara zam ihtiyacı duyuldu. Ocak 2022 tarihinde yapılan asgari ücret zammı 6 ayda geçersiz hale geldi. Yılbaşında, önceki asgari ücrete oranla ‘yüzde 50 oranında zam yaptık’ diye müjdede bulunanlar bu sefer açlık sınırının üzerine bile çıkamadılar. Alanında uzman yüzlerce ekonomistin sözlerini dikkate almayan iktidarın yürüttüğü yanlış politikalar sonucu ekonomimiz bitik duruma düştü.

Açlık sınırının üzerine bile çıkamayan bu asgari ücretin hiçbir geçerliliği yoktur. Asgari ücret, yanıltıcı olmayan gerçek rakamlara baktığımızda TEFE TÜFE ve özellikle gıda enflasyonunun çok altında kaldı. Esnafımız, işçimiz, çiftçimiz, emeklimiz, öğrencimiz, ev hanımımız yarınını hatta akşamını düşünür hale geldi. Türkiye pazarında alışveriş trafiği olan her ürüne, asgari ücrete enflasyon farkı gelecek söylemi ile birlikte zam geliyor. Siz görmezden gelseniz de insanların konuşmasını istemeseniz de bugün bu millet canı pahasına çalışıyor ama refaha erişemiyor. Asgari ücretin yüksek oranlarla artırılması demek ekonominin süper ya da normal olduğunun değil, aksine para biriminin buz gibi eridiğinin göstergesidir.  Ömür boyu kira, fatura ve geçim derdi olmayan insanların belirlediği asgari ücret bu kadar olur. Bu millet elbette ilgisizliğinizin cevabını sandıkta size verecek! Milletini enflasyona karşı koruyamayan bir iktidar siyaseten iflas etmiş, sandık zamanı gelmiş demektir” diye konuştu.

1 İŞÇİNİN MALİYETİ TOPLAMDA 15 BİN TL’Yİ BULUYOR

Asgari ücrette gerçekleştirilen ara zammın yalnızca işçiyi değil işvereni de derinden etkilediğini kaydeden Saadet Partisi Terme İlçe Başkanı Serdar Körpe, “Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk ara zam ile birçok asgari ücretli tedirginlik yaşamaktadır. Bir yandan işten çıkarılma korkusu öte yandan geçim sıkıntısı. Bu doğrultuda alınabilecek en doğru karar asgari ücrete ara zam yapılması değil, enflasyonun geri çekilerek alım gücünün yükseltilmesi gerekiyordu. Yeni ücret Terme ve benzeri ilçelerde çalışan işçilere belki yeterli gelebilir ancak büyükşehirlerde yaşayan insanların kira, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım ve gıda giderlerini topladığımızda bu rakamın komik bir hali olduğu ortaya çıkmaktadır.

Asgari ücret 4 bin 250 TL’den 5 bin 500 TL’ye çıkartıldı ancak işçinin yanı sıra işverenlerde unutulmaması gereken bir konudur. Yeni zamlarla birlikte bir işçinin işverene olan maliyeti maaş, sigorta ve tazminat haklarıyla birlikte minimum 15 bin TL’yi bulmaktadır. Bu tabloya genel olarak baktığımızda ise söyleyeceğimiz en önemli şey Temmuz ayında yeni zamlar kapıda. Bunun yanı sıra birçok işletme de bu rakamlar karşısında mağdur olmamak için küçülmeye gidecek ve işsizlik sayısı artacaktır” diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDAKİ ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ

1 ailede en az 2 kişinin çalışmasıyla orta düzey geçimin mümkün olabileceğini vurgulayan Gelecek Partisi Terme İlçe Başkanı Hacı Bilal Aslan, “Ülkemizdeki enflasyon rakamları yüzünden tencere kaynamaz oldu, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Açlık sınırının 6 bin 300 TL olduğu ülkemizde çalışanların yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan asgari ücretliye bu maaşı layık görmek vicdansızlıktır. Yalnızca asgari ücretli işçi için değil aynı zamanda işverenin yükünü azaltmak için yüklenen maliyetlerin belli bir kısmı mutlaka hafifletilmelidir.

YAZIKLAR OLSUN!

Bu ülke de TÜİK'in açıkladığı tüketici enflasyonu resmi rakamlara göre yüzde 73. Ancak gerçek yaşamda çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki ilk 6 ayda gıda enflasyonu yaklaşık yüzde 50 olarak gerçekleşecek! Haziran enflasyonu ile birlikte açlık sınırı muhtemelen 6 bin 600 TL üzerine çıkacak. Layık görülen rakam yüzde 30 artışla 5 bin 500 TL! Neyi ve kimi tercih ettikleri o kadar açık ki söz söylemeye bile gerek yok! Yaptıkları ek bütçe ile faize ve Kur Korumalı Mevduat sahiplerine 500 Milyar TL öderken titremeyen elleri asgari ücreti belirlerken mi titriyor? Asgari ücreti açlık sınırının 1.000 TL altında belirleyip sonra milletin karşısına çıkmaya hiç mi utanmadınız? Yazıklar olsun” dedi.

TÜRKİYE 3. SINIF DÜNYA ÜLKESİ HALİNE GELİYOR

Asgari ücretteki artışın iktidarın göstermelik bir davranışı olduğunu söyleyen DEVA Partisi Terme İlçe Başkanı Hasan Demir, “Asgari ücretle devlette çalışan yok, haliyle yapılan yüzde 30’luk zam esnafa ve sanayiciye yük bindirmektedir. Hükümetin çalışana verdiği değer asıl emekli ve devlet personeline verilen zamla belli olur. Asgari ücretin zamlanmasına rağmen enflasyonun kontrol altına alınmaması halinde güncel ücret tutarı da milyonlarca asgari ücretlimizi mağdur edecektir. Temmuz ayı itibariyle yeni zamlar kapımızdadır, her geçen gün alım gücünün düştüğü ülkemizde asgari ücretin değil, açlık sınırının konuşulması gerekmektedir. 5 kişilik bir ailenin günlük minimal zorunlu ihtiyaçlarına dahi yetmeyen asgari ücretle, ülkemiz 3. sınıf dünya ülkesi haline geliyor” ifadelerini kullandı.


Samsun'da 5 mahalle yabancıların ikametine kapatıldıÖnceki Haber

Samsun'da 5 mahalle yabancıların ikameti...

Tayini çıkan savcılar için veda yemeğiSonraki Haber

Tayini çıkan savcılar için veda yemeği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!