Reklamı Geç
Zeynep bastik reklam

TAKE’den hayati uyarı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TAKE’den hayati uyarı
Karadeniz’de rip akıntısı ve boğulma vakalarına karşı Terme Arama Kurtarma Derneği (TAKE) Başkanı Arif Çelik, akıntının boğulma vakalarında etkin rol oynadığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Havaların ısınmasıyla birlikte deniz, ırmak, göl ve akarsularda boğulma vakalarında artış yaşanıyor. Karadeniz’de 2021 yaz sezonunda 30’un üzerinde boğulma vakası gerçekleşti. Terme Arama Kurtarma Derneği (TAKE) Başkanı Arif Çelik, deniz ve göl sularında serinlemek isteyen vatandaşların boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Gönüllülük esasına dayanarak 7 yıldır başta Karadeniz bölgesi olmak üzere tüm ülke genelinde görev yapan TAKE bünyesinde alanında uzman 6 kurbağa adam görev yapıyor.

Suya giren kişi yüzme bilmiyor ve gireceği su kaynağını tam olarak tanımıyorsa boğulma riskinin yüzde 50 daha fazla arttığını anımsatan TAKE Başkanı Arif Çelik, “Hava sıcaklığının artmasıyla vatandaşlarımız sıcaktan etkilenerek deniz ve göl gibi yerlere gideceklerdir. Dalgalı ve aşırı rüzgarlı havalarda kesinlikle suya girilmemesi lazım. Suya girilen yerde mutlaka cankurtaranın olması gerekmekte, bu yerler seçilmesi lazım. Deniz ve göllerde yüzme bilinmiyorsa suya girilmemeli, girilirse de mutlaka kolluk, yardımcı aparat olarak can simidi, şişme yelek kullanılarak boğulma tehlikesine karşı vatandaşlarımızın önlemlerini artırması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

BİLİNMEYEN ZEMİNLERDE SUYA GİRİLMEMELİ!

Denizin yanı sıra göl, baraj ve akarsu gibi alanlarda su zeminleri hakkında bilgi veren ve rip akıntısına karşı hatırlatmalarda bulunan TAKE Başkanı Çelik, “Su zeminlerini bilmedikleri yerlerde de kesinlikle vatandaşlarımızın suya girmemesi lazım. Balçıklı olan yerlerde suya girdiklerinde özellikle iç sularımızda ‘su çekmesi’ diye bilinen bir durum var. Bu durum tatlı suyun deniz suyuna göre kaldırma kuvvetinin daha az olmasıdır. Ayrıca dip yapısında balçık ve çamur olduğundan dolayı zeminin kaygan ve yumuşak olduğundan dolayı basılınca aşağıya doğru sürekli bir kayma olur. Vatandaş da bunu su çekmesi olarak bilir. Tehlikeli bir durumdur. Bu tür yerlerde kesinlikle suya girilmemesi gerekiyor. Rip akıntısının olduğu yerlerde ise, akıntıya mücadeleyi bilsen de rip akıntısını bilmediğinde akıntıya karşı efor sarf ettiğinden dolayı yoruluyorsun ve kıyıya varamadan maalesef boğulma gerçekleşiyor. Rip akıntısına karşı da alınabilecek önlemleri söylemek istiyorum. Rip akıntısında en başta sakin olunması gerekiyor. El kaldırılarak ve avazın yettiği kadar bağırılarak çevredekilerden yardım istenecek. Çevreden yardım alamadığımız takdirde rip akıntısına karşı değil, kıyıya paralel bir şekilde yüzülerek akıntıdan kurtulacak seviyeye geldikten sonra kıyıya yanaşılması lazım. Bu süre içerisinde sakinlik kesinlikle korunmalı ve enerjinin tasarruflu kullanılması gerekiyor. Suyun üstünde kalmaya çalışıp yaklaşık 100 – 150 metre sonra akıntı duracağından panik yapılmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

(TAKE BAŞKANI ARİF ÇELİK, ŞUBAT 2020 TARİHİNDE TERME IRMAĞINDA BOĞULARAK CAN VEREN ŞAHSIN ARAYIŞINDA)

Çelik, boğulma vakasına denk gelen vatandaşlarımızın yeterli eğitimi olmadığı takdirde kendi can güvenliğini de tehlikeye atmaması ve 112 acil servisi aramaları gerektiğini vurguladı.

3 tarafı denizlerle ve binlerce akarsuyla çevrili Türkiye coğrafyasında her bireyin profesyonel yüzme eğitimi alması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Vatandaşlarımızın başta kendileri olmak üzere, çocuklarımıza da profesyonel yüzme eğitimi aldırmalarını öneririm. Unutulmamalıdır ki sudaki ölüm vakalarının birçoğu bilinçsizlik ve panikten meydana gelmektedir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Denizde ceset bulunduÖnceki Haber

Denizde ceset bulundu

Terme’de polisten şok uygulama!Sonraki Haber

Terme’de polisten şok uygulama!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!