Reklamı Geç
Zeynep bastik reklam

Terme iktidarın desteğini görmek istiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Terme iktidarın desteğini görmek istiyor
TOKİ tarafından 81 ilde inşa edilecek sosyal konut projesinde Samsun’dan 8 ilçe yararlanacak. Konut yapılacak ilçeler arasında Terme’nin yer almaması tepkilere neden oldu. Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinden Termemizi de yararlandırmak için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 362 milyar liralık yatırımın ile ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesini açıkladı. 81 ilde gerçekleştirilecek proje kapsamında Samsun’da toplam 4 bin 150 konut inşa edilecek. Samsun merkez ve ilçelerinde yapılacak sosyal konut listesinde ise Terme bulunmuyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 362 milyar liralık yatırımla hayata geçirilecek Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi 1,5 trilyon liradan fazla ekonomik hareketlilik yaratacak. Projeyle birlikte 100 bin kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.
Proje kapsamında 500 bin sosyal konut ve 50 bin iş yeri yapılacak. Ayrıca, TOKİ tarafından elektrik, su, doğal gaz altyapıları ve planları tamamlanmış, inşaata hazır 250 bin konut arsası sunulacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin ilk etabında yapımına başlanacak 250 bin sosyal konutun temeli yılbaşında atılacak ve 2 yıl içinde tamamlanacak.

KARADENİZ’DE SAMSUN ÖNCÜ!


Bölge bazında en fazla konutun inşa edileceği iller Marmara'da İstanbul, İç Anadolu'da Ankara, Ege'de İzmir, Akdeniz'de Antalya, Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep, Karadeniz'de Samsun, Doğu Anadolu'da Van olacak.

SİYASİ GÜÇ BAFRA VE VEZİRKÖPRÜ’YÜ DE PROJEYE DÂHİL ETTİ


Samsun’da ilk etapta Canik, Çarşamba, Havza, İlkadım, Kavak, Merkez ve Ondokuz Mayıs ilçelerinde 3 bin 750 konutun yapılacağı duyuruldu. Ancak vatandaştan gelen tepkiler ve siyasi desteklemelerle birlikte projeye Bafra ve Vezirköprü ilçeleri de dâhil edildi.

Son güncellemelerle birlikte yapılacak konutların ilçe dağılımı ise şu şekilde:
“Bafra 500, Canik 320, Çarşamba 500, Havza 150, İlkadım 200, Kavak 200, Merkez 1.700, Ondokuz Mayıs 380, Vezirköprü 200”

TERMELİLER İKTİDARA KÜSÜYOR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanarak birçok il ve ilçede gerçekleşecek sosyal konut projesi Terme’de gerçekleştirilmiyor. TOKİ Sosyal Konut projesinden Samsun’un 8 ilçesindeki vatandaşlar uygun fiyat ve yüksek vadeyle yararlanarak ev ve iş yeri sahibi olabilecekler. TOKİ tarafından açıklanan il ve ilçe isimleri arasında Terme’yi göremeyen vatandaşlar yerel yönetime ve hükümete eleştirilerde bulundular.
Vatandaşlar sosyal medya hesaplarından tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:
“Şu listenin içinde ‘TERME’ yazısını görememek beni bir Termeli olarak utandırdı. Sahipsiz ve yetim oluşumuzun tescilidir, yazık.”,
“Terme niye olsun ki? Ankara bile bizi ilçe olarak görmüyor. Unutulmuş Terme. Ünye il olursa oraya bağlasınlar.”
“Ünye’nin il olmasını beklemekten başka bahar yok o zaman belki olur. Üvey evlat olmaktansa Ünyeli olmak iyidir.”
“Terme her zamanki gibi listede yok, bizim günahımız nedir?”, “Çok merak ediyorum bizim ilçemizde siyasiler ne yapar?”

ALİ KILIÇ: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinin Terme’nin dahil edilmemesiyle ilgili Terme Vizyon Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “TOKİ’nin projesini gerçekleştirebilmesi için imarlı 10 dönüm, imarsız 20 dönüm planlı alanlara ihtiyacı var. Termemizde de 20 yıllık çözüme kavuşturulamamış imar sorunumuz var. Buna rağmen Terme Belediyesi olarak projenin ilçemizde de gerçekleştirilmesi için biri Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait diğeri Milli Emlak’a ait 2 ayrı yer gösterilerek dosyamız Çevre ve Şehircilik Samsun İl Müdürlüğü’ne teslim edildi. Şuanda projenin sürecini yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla hayata geçirilecek Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinden Termemizi de yararlandırmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. İnşallah kısa süre sonra Termeli hemşehrilerimize müjdeli haberi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

MUHALEFET YEREL YÖNETİMİ ELEŞTİRDİ

‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinin bir sosyal devlet hizmeti olduğunu, projeyi desteklediklerini ancak öncelikle taksit tutarlarının sabitlenmesi gerektiğinin altını çizen CHP İlçe Başkanı İbrahim Yavuz, “Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna açıkladığı ve ülkemiz genelinde TOKİ aracılığı ile yapılacak olan toplu konutlar, sosyal devletin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu proje herkesin takdirini toplamıştır ancak burada yapılan en büyük hata destek paketindeki ekonomik şartlardır. Dar gelirli vatandaşları kapsayan bu projenin aylık ödemeleri sabit ödemeli olmadığı gibi aynı zamanda memur maaşlarına yapılan zam oranında artış yapılacak. Bu da açıklanan taksit tutarlarının en erken yılbaşında farklılık göstereceği ve şartnamenin değişmemesiyle 240 ay boyunca bu şekilde devam etmesi demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir vatandaşı bu kadar acizliği hak etmemektedir.

“ANKARA’DAKİ GÖRÜŞMELERİNİZİN AMACI NEYDİ?”

Projenin yapılacağı yerleri incelediğimizde ne yazık ki Termemizin ismini listede göremediğimizde ilçemizin sahipsiz olduğunu bir kez daha anladık. Bafra ve Vezirköprü ilçesi de bu listelerde yoktu ama kendilerini listeye aldırıp bu projenin ilçelerine yapılmasını sağlayabildiler.
Oysa bizim Belediye Başkanımız, iktidar partisinin ilçe başkanı Ankara’da siyasi girişimde bulundukları her bürokratla sosyal medyada boy boy resimler paylaşıp ‘İlçemize yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk’ gibi altı boş açıklamalar yapıyorlardı. Şimdi soruyoruz; ‘Bu denli kapsamlı bir konut projesini ilçemize kazandıramıyorsanız Ankara’da ki siyasi görüşmelerinizin amacı neydi? İlçemize yapılacak hangi yatırımları konuşuyorsunuz?’
2023’de iktidara geldiğimizde yapılacak olan ilk sosyal toplu konut projesinde ilçemizin adını o listelerde olmasını biz sağlayacağız. Devletimizin; Terme'ye, insanımıza değer katacak hangi sosyal projesi olursa Terme’nin adı orada olacak. Özel yatırımcıların da ilçemize katma değer sağlayacak projeleri olursa imkanlar dahilinde yardımcı olarak halkımızın kazanım elde etmesini mutlaka sağlayacağız.”

YEREL YÖNETİCİLER SESSİZ

Samsun’a verilen kontenjan ile birlikte ilçeler arasında dağılım yapıldığını ve Bafra ile Vezirköprü’nün ilk listede olmamasına rağmen sonradan proje ilçeleri arasına alındığını anımsatan İYİ Parti İlçe Başkanı Ata Sefer Ayyıldız, “Bizi şaşırtmasa da içimizi acıtan Terme yine yoktu. Yıllarca Samsun'un unutulan kenti, değersizleştirilmeye çalışılan Termemiz, yine mevcut iktidarın ‘üvey evladı’ hüviyetinden kurtulamadı. Bizi en çok düşündüren ise Terme'yi yöneten yerel yöneticilerimizin sessizliği oldu. AK Parti'nin Bafra bölgesinden milletvekili Orhan Kırcalı, TOKİ ile görüşüp ilçesini projeye dahil ederken, 70 bin nüfuslu Terme'nin sahipsizliği yine gün yüzüne çıktı. Özellikle tarım ve makine sanayide ön planda olan Termeli'nin menfaatlerine korumacı yaklaşmayan iktidar yöneticilerini hemşehrilerimizin vicdanlarına havale ediyorum. Termemizin her fırsatta atıl bırakılmaya çalışılması gözümüzden kaçmamaktadır" ifadelerini kullandı.

DAMAT BERAT’DA AYNI MÜJDEYİ VERMİŞTİ!

Sosyal konut projesinin aylık ödemelerinin asgari ücretli bireyleri zorlayacağını kaydeden Gelecek Partisi İlçe Başkanı Hacı Bilal Aslan, “Son zamlarla aylık elektrik ve doğal gaz faturası en az 1.500 lira olan asgari ücretlinin, Samsun gibi bir şehirde ailesiyle kalabileceği eve 3.000 lira kira verdiğini hesapladığımızda toplamda 4.500 lira kira, elektrik, doğal gaz gideri var. Bu vatandaşlar ne yiyecek? Nereye gidecek? Çocuklarının eğitim masraflarını nasıl karşılayacak? Yüzyılın konut projesi olarak tanıtılan bu girişim orta sınıf aileleri bile tereddütte bırakırken dar gelirli aileler bunu nasıl ödeyecek? Proje şartnamesindeki zam oranlarıyla ilgili değişiklikler yapılarak vatandaşı ekonomik olarak yormayacak çözüm bulunmalıdır.
Kısa geçmişi hatırlayalım; 3 yıl önce dönemin Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ‘dar gelirlilere, asgari ücretlilere’ konut müjdesi vermişti. O zamanda 20 yıl vadeli, düşük faizli kredi verilen finansman modeli gündemdeydi. Vatandaşa ev sahipliği vaadinde bulunan iktidar o gün olduğu gibi bu gün de halkın hayalleriyle oynuyor.
Termelilerin evlerini Ünye, Çarşamba ve Samsun’a taşımasıyla birlikte bu durum yıllardır süren toplumsal tartışma konusu haline geldi. İnsanlarımız artık akşam 5’te hayatın durduğu, hiçbir sosyal aktivitenin olmadığı, sokakların pis olduğu, gelişememiş yerlerde yaşamlarını sürdürmek istemiyor. Toplumun rahatı her geçen gün modernize olarak değişip gelişirken Termemiz ise 30 yıl önceki haliyle bire bir aynı halde yerinde sayıyor. Son olarak sosyal konut projesinde ismini listeye yazdıramamasıyla da Termemizin hala yerinde saydığını ve siyasi ağırlığını ortaya koyamadığını bir kez daha görüyoruz” diye konuştu.

“TEHDİTLERLE OY DEVŞİRİLECEK”

Sosyal konut projesinin iktidarın seçime yönelik bir aldatmacası olduğunu vurgulayan DEVA Partisi İlçe Başkanı Av. Hasan Demir, “Şuan bu projede olduğu gibi iktidar, 2019 seçimleri önceside 100 konut vaadini vermiş kuralar çekilmiş fakat 3 yıl olmasına rağmen daha yer temini ile ihaleleri dahi yapılmamıştır. Vatandaş mağdur edilmiştir. Ayrıca 500 bin konut vaadi bu şartlarda yapılacak olsa bile düşük gelirli vatandaşlar için alınabilecek imkânda değildir.
Şuan vatandaşları cezbeden aylık taksit ödemeleri ilerleyen yıllarda vatandaşın belini bükecektir. Taksitlerin ve vade farkının sabit tutulmamasının yanı sıra ayrıca yıllık memur zamlarına göre farklar hesaplanacaktır. 3 ay içerisinde enflasyonun ciddi bir düşüş yaşaması imkansızdır. Günümüz rakamlarına göre enflasyon hesaplaması yaptığımızda yeni yılın başında taksit miktarı yüzde 60 ila 80 arasında artış gösterecektir. Uzun vadeli düşündüğümüzde ise taksit tutarlarının 10 – 15 bin lira arasında seyir edeceği öngörülebilir.
Bu proje yapılmayacak olmasına rağmen bir kısım müteahhitleri zengin etme projesidir, iktidarın hayal projesidir. ‘Seçimde bize oy verin yoksa evlerinizi alamazsınız’ tehditleriyle oy devşirilecek günleri 2023 yılının ilk çeyreğinde sıklıkla göreceğiz.”


DEVA Partisi Terme’de sahaya indiÖnceki Haber

DEVA Partisi Terme’de sahaya indi

Samsunspor fanatiği damat, nikâhtan önce eşiyle stada gittiSonraki Haber

Samsunspor fanatiği damat, nikâhtan önce...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!