Tarım maliyetlerinde yüzde 400’ü aşan artışlar var!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım maliyetlerinde yüzde 400’ü aşan artışlar var!
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, üreticilerin girdi maliyetlerinin tavan yapmasıyla beraber zor günler geçirdiğini ve üretimi bırakmaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçiler de ezilmeye devam ediyor. Mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem fiyatlarındaki yüzde 400’ü bulan fiyat artışlarına tepkiler sürüyor.

Konuyla ilgili Terme Vizyon Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, artan girdi maliyetlerine karşılık çiftçinin ürünlerindeki fiyat yükselmesinin yetersiz olduğunu savundu.

YÜZDE 400’ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ

Mazot, gübre, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Ergün, “Çiftçi ürettiği ürünle girdi alamaz duruma gelince çiftçiliği bırakıyor. Çünkü sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 437, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, üre gübresi yüzde 403, DAP gübresi yüzde 294, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261, tarımsal sulamada kullanılan elektrik yüzde 94,8, mazot yüzde 107, TİGEM hububat tohumluk yüzde 75-100, süt yemi yüzde 97,1, besi yemi yüzde 96,5 oranında arttı. Girdi maliyetleri çiftçiyi iflasın eşiğine getirmiş durumdadır” diye konuştu.

Gübre desteğinin diğer ülkelerde olduğu gibi mutlaka arttırılması ve bu dönemde ödenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ergün, “Gübre olmadan verim ve rekolte artmaz. Devlet kooperatifler aracılığıyla ya da direkt gübre üreterek, kar gözetmeksizin uygun fiyattan üreticiye vermelidir. Bu yıl verimlilik düştü. Hatta yüksek borç nedeniyle üretim yapmaktan vazgeçen çiftçiler var. Kalanlar da küserse işler hepten zora girer. Çok çok acil müdahale şart” ifadelerini kullandı.

DESTEK ÇAĞRISI

“Milletvekillerimizi de çiftçilerin sorunlarına çözüm üretme konusunda göreve davet ediyoruz” diyen Ergün şunları söyledi: “Halk pazarlarını gezip, hasat programlarına katılmakla çiftçinin yanında yer almış olmuyorsunuz. Milletvekillerimizi, bu zor günlerde çiftçilerimizin yanında olmaya davet ediyorum. Çiftçileri sadece seçim zamanında hatırlamasınlar. Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını TBMM’ye taşısınlar, Tarım Bakanı ile görüşsünler. Çiftçi ekmeyi, üretmeyi bırakırsa ne gıda fiyatlarına müdahale edebilirler, ne de rahat rahat seçilip meclise gidebilirler.”


Terme ESO’da seçim tarihi ertelendiÖnceki Haber

Terme ESO’da seçim tarihi ertelendi

Terme'de istihdam seferberliğiSonraki Haber

Terme'de istihdam seferberliği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!